Ce este uleiul de arbore de ceai/tea tree oil?
Uleiul de arbore de ceai este un ulei esential, de culoare galben pal, cu un miros proaspat de camfor. Este extras din arborele Melaleuca alternifolia, care creste in Australia. Exista peste 150 de specii de Melaleuca in Australia, dar numai un singur tip, Melaleuca alternifolia, produce ulei care este in acelasi timp non-iritant pentru piele si antiseptic.

Uleiul de arbore de ceai are un continut mare de terpene, mai ales de 4-terpinol, considerat un antiseptic bland, non-iritant pentru piele, dar extrem de eficient, care ucide efectiv bacteriile si ciupercile. Uleiul este un antiseptic, antifungic, antibacterian, antinflamator si antiviral, care are caracteristica unica ca restabileste flora bacteriana normala a pielii si vindeca pielea fara a afecta cresterea normala a celulelor si tesuturilor.

Istoria uleiului de arbore de ceai
Puterea de vindecare a Tea Tree Oil a fost cunoscuta de secole de aborigenii care au zdrobit frunzele de Melaleuca alternifolia si au facut cataplasme pentru vindecarea arsurilor, taieturilor, muscaturilor si intepaturilor; legendele lor descriu acest ulei ca un „ulei magic”, cu puteri miraculoase de vindecare.
A fost identificat oficial ca antiseptic in 1920 de chimistul sef din New South Wales, apoi imigrantii care au venit in tara au descoperit ca acest ulei esential a fost cel mai eficient impotriva muscaturilor, intepaturilor si infectiilor decat orice altceva. In 1923, Dr. Arthur Penfold consemneaza in ”British Medical Journal” ca a testat uleiul de arbore de ceai si a constatat in mod surprinzator ca acest ulei a avut o eficacitate de 11 ori mai puternica decat cel mai folosit antiseptic de la momentul respectiv – carbolic acid. Pentru ca antisepticul carbolic acid irita pielea, uleiul de arbore de ceai a a devenit repede alegerea numarul unu pentru antiseptic.

In timpul celui de-al doilea razboi mondial armata australiana a achizitionat toata productia de Tea Tree Oil pentru a dota fiecare soldat cu o sticla mică de „ulei magic de vindecare”. Uleiul a fost deosebit de important atunci cand se lupta in jungla, unde tantarii si alte insecte erau un pericol. Ranile, taieturile si muscaturile de insecte au fost tratate cu uleiul dearbore de ceai, proprietatile antiseptice ale acestuia au usurat disconfortul in timp ce vindecarea a fost sporita si riscul de infectie a scazut semnificativ.

De ce uleiul de arbore de ceai?
Experienta si studiile au aratat ca o crestere necontrolata a bacteriilor pe piele poate provoca multe probleme acute sau cronice ale pielii. Aceste probleme ale pielii pot fi depasite prin utilizarea unei solutii eficiente antiseptice si antibacteriene. Numeroase antiseptice, totusi, creeaza un dezechilibru in flora pielii, deoarece ele genereaza cresterea tesutului pielii sanatoase, dar incetinesc procesul de vindecare. Uleiul de arbore de ceai are caracteristica unica ca ajuta la restabilirea florei bacteriene normale a pielii si vindeca usor pielea. Uleiul de arbore de ceai este un antiseptic natural foarte puternic si este eficient chiar si in concentratii foarte scazute, astfel incat uleiul pur ar trebui folosit cu precautie. Chiar si o solutie de 1% este suficienta pentru a beneficia de proprietatile antibacteriene si antiseptice. Prin urmare, va sugeram ca uleiul pur sa fie diluat 1:10 cu apa sau cu un ulei (migdale, masline, jojoba, cocos) atunci cand tratati zone de piele mai mari.

Tea Tree Oil este in prezent catalogat cel mai studiat ulei esential din lume. In urma cererilor de rapoarte cu privire la reglementarea, siguranta si eficacitatea sa – Australian Tea Tree Oil Industry Association si RIRDC (Rural Industries Research & Development Corporation) au lucrat in stransa colaborare pentru realizarea primului dosar de analiza cuprinzatoare, bazat pe numeroase studii, in ceea ce priveste Australian Tea Tree Oil, finalizat in 2007, care concluzioneaza:
- Australian Tea Tree Oil este un produs sigur si eficient
- Multiple studii au demonstrat capacitatea Tea Tree Oil de a actiona ca un antiseptic, antibacterian, antiviral, antifungic si agent anti-inflamator.